Bygga altan - guide från skicklig yrkesman

Du behöver inte vara en yrkesman för att bygga ihop din egna altan. Det finns heller inga speciella krav på vad som får kallas för "altan", utseendet bestämmer du helt själv. Altan är ganska lätt att bygga, men det finns fortfarande frågor och ovetskap, därmed har vi gjort en liten guide utifrån hur byggföretag i Sala skulle utföra projektet. Nedan har du en lista på vad du bör tänka på vid altanbygge.

  • Eventuellt bygglov/rivningslov (behövs sällan för mindre altaner och trädäck)
  • Vilken utrustning som ska användas
  • Att ha en avfallszon samt ett sätt att transportera material och avfall
  • Material kostnader och uträkning på materialets mängd

Material och utförande av altanbygge i Sala

Altanprojektet börjar nästan alltid med att man mäter ut en ungefärlig storlek på bredd, längd och höjd av altanen med hjälp av murarsnöre och kritsnöre. Steg 2 är att ta bort matjord från platsen och ersätta med kapillärbrytande material, alltså material som dränerar vatten. Makadam och singel passar bäst för denna uppgift men det fungerar också med grus, undvik dock finkornigt sand/grus. 

Ett tips är att även använda fiberduk under all sten

Tryckimpregnerat eller värmebehandlat trä passar bra att bygga en altan med, det motstår mögel samt skadedjur. Du kan också välja komposittrall, som har blivit en hållbarhetskonkurrent till trätrall, det har ofta träliknande och anpassningsbart utseende. Komposittrall är dock något dyrare, men kan bli billigt i längden då det är underhållsfritt och håller längre. Hardwood är en tropisk variant av hållbart trä som du också kan använda för altanbygge.

Snickare Sala tipsar om utrustning och skydd 

De viktigaste redskapen du behöver är mätdon, grävredskap, sågar och skruvdragare. Tänk på att ha rätt skruv för just ditt material, de ska vara rostfria och robusta för infästning bland reglar, något mindre för trall. Du kan behöva borrmaskin om du ska använda huset som stöd när du fäster en bärlina vid murad vägg, kolla efter fransk skruv samt plugg till detta. 

Våra snickare kan svara på frågor kring utrustning och material

Måttband och vattenpass räcker som mätdon, men du behöver penna och kritsnodd för att markera mätningar. Kap/gersåg, klyv, handsåg och eventuellt cirkelsåg kommer du ofta undan med, om du däremot ska riva befintliga konstruktioner kan du behöva en tigersåg samt ett multiverktyg. Kom ihåg att ha transport till allt grus som du ska ha under altanen, skyffel samt skottkärra fungerar utmärkt. Skydda dig väl, hörselskydd och skyddsglasögon rekommenderas.

Kontakta oss för hjälp

Det är viktigt att göra allting lagligt så kom ihåg att kontrollera ifall du behöver bygglov och se till att du vet vart du kastar ditt avfall. Om ditt projekt känns svårt eller om du behöver en skräddarsydd detaljplan så är du välkommen till att kontakta våra yrkesmän på Snickare Sala. Via vårt kontaktformulär kan du enkelt boka besök till dig så att våra snickare får en helhetsbild av projektet.


Boka GRATIS platsbesök med en yrkeskunnig snickare i Sala

Vitaly Bygg AB har snickare i Sala som erbjuder privatpersoner, företag och bostadsrättföreningar kostnadsfria platsbesök där vi ser över projektet i fråga. Vi kan då bistå er med rådgivning och offertlämning på plats.